Pelastuskoiratoiminta

Pelastuskoira ohjaajineen toimii viranomaisen apuna kadonneiden ihmisten etsinnässä erilaisissa oloissa ja ympäristöissä kaikkina vuorokaudenaikoina ja kaikkina vuodenaikoina. Pelastuskoirakko on etsintään koulutetetun koiran ja sen ohjaajan muodostama toimintayksikkö. Koirakon toiminta perustuu ohjaajan ja koiran väliseen yhteistyöhön. Etsintätehtävissä koirapartioon kuuluu lisäksi apuohjaaja, joka vastaa viestiliikenteestä ja suunnistamisesta.

Pelastuskoiran kouluttaminen edellyttää suunnitelmallista työtä. Toimiminen pelastuskoirakkona asettaa sekä koiralle että sen ohjaajalle tiettyjä vaatimuksia. Mikäli harkitset pelastuskoiraharrastuksen aloittamista, sinun kannattaa ensin miettiä omalta kohdaltasi seuraavia asioita.

Onko sinulla riittävästi aikaa harjoitella vaadittavia taitoja ja kouluttaa koiraasi?

Yhdistyksen viikoittaisten harjoitusten lisäksi koiraa tulee varsinkin ensimmäisenä vuonna ehtiä kouluttamaan useita kertoja viikossa, ja oma kouluttautuminen vaatii sekin aikansa. Valmistakin pelastuskoiraa on harjoitutettava säännöllisesti.

Onko sinulla koira, jossa on potentiaalia pelastuskoiraksi?

Kaikki koirarodut ja koirayksilöt eivät sovellu pelastuskoiriksi. Tavoitteenamme on kouluttaa koiristamme hälytyskelpoisia pelastuskoiria. Lue lisää pelastuskoiran ominaisuuksista.

Onko sinusta pelastuskoiran ohjaajaksi?

Pelastustehtävissä toimiminen vaatii hyvää terveyttä ja hyvää kuntoa. Myös henkinen joustavuus ja kestävyys ovat välttämättömiä ominaisuuksia hyvien sosiaalisten taitojen lisäksi. Pelastustehtävissä on aina monia ja monenlaisia toimijoita, joiden kanssa on pystyttävä toimimaan. Etsintäolot eivät aina ole mukavia. Etsinnät tapahtuvat harvoin hyvällä säällä, usein myös yön pimeydessä, ja pelastuskoirakot lähetetään tyypillisesti juuri vaikeakulkuisimpiin maastoihin. Tämä vaatii sopeutumiskykyä ja valmiutta haasteiden vastaanottamiseen.

Oletko valmis kouluttautumaan itse?

Pelastuskoiran ohjaajan ja apuohjaajan on hallittava moninaisia taitoja, joiden opiskelu ja harjoittelu vaatii aikaa mm. ensiavun, etsinnän teorian ja käytännön sekä suunnistuksen merkeissä.

Antavatko työ- ja siviilielämäsi myöten ajankäytön vaatimuksille, joita pelastuskoiratoiminta asettaa?

Kaikki yhdistyksemme jäsenet tähtäävät hälytysryhmään. Hälytysryhmässä toimiminen merkitsee etsintöihin osallistumista, ja etsinnät saattavat kestää yön yli ja jopa useita päiviä.

Haethan pelastuskoiratoimintaan oikeista syistä?